luni, 19 noiembrie 2007

MASS MEDIA, SISTEM SI PROCES

Universitatea „Al.I.Cuza”
Facultatea de Litere
Departamentul de Jurnalistica si Stiintele Comunicarii
Anul universitar 2007-2008
conf. univ.dr. Dorin POPA
Email: dpopa@uaic.ro
Mobil: 0722 369 654
MASS MEDIA - SISTEM ŞI PROCES

Cursul nr. 7

Internetul

1. Definiţie. Preliminarii.

După epoca presei scrise şi cea a radiodifuziunii, cea de a treia epocă a comunicării se înscrie şi ea pe traseul mutaţiilor tehnice generate de electronică.

Apariţia informaticii ca sistem de comunicaţii se va face urmând tipicul deja cunoscut acum al celorlalte media: telegraful, radioul, televiziunea. Aşadar, dezvoltarea ei este marcată de aceleaşi ezitări, de permanenta constrângere a dispozitivelor tehnice. Ultima parte a afirmaţiei poate părea nejustificată, dacă avem în vedere faptul că o mare parte a instrumentarului tehnic de lucru exita deja, informatica nefăcând altceva decât să-l preia de la sistemele de comunicaţii care îl utilizau de ceva vreme şi să îl ajusteze propriilor nevoi. Ne gândim aici la tehnici de bază, precum: tranzistorul, trioda, circuitul integrat, microprocesorul.

Apare însă o altă problemă, ridicată de faptul că adesea, deşi există infrastructura, suportul tehnologic, în cazul nostru, va trebui să mai treacă timp până când cineva să aibă viziunea integratoare a unui sistem. Informatica a fost nevoită să îşi găsească, înainte de orice, propria definiţie, să se înţeleagă pe sine ca pe altceva decât ca pe un simplu dispozitiv de calcul lipsit de orice caracter iminent. Primele prototipuri de maşini de calcul au fost realizate încă înainte de cel de-al doilea război. Vannever Bush construieşte în anii ‘30 o maşină de calcul analogică, dar care utiliza un principiu ce nu lăsa loc nici unei evoluţii viitoare.

George Stibitz, telefonist la laboratoarele Bell, realizează un calculator electromecanic, structurat după principiul funcţionării centralelor telefonice. Cele două stări posibile ale acesteia, închis sau deschis, pot fi transformate la nivelul calculatorului într-un sistem binar, cu stări de forma 0 şi 1.

Anii ‘40 se vor dovedi prolifici în ceea ce priveşte construirea de asemenea aparate de calcul în scopuri militare, aparate-mamut cu dimensiuni de 100 metri pătraţi şi utilizând 9 000 de relee.

Sfârşitul războiului aduce modificări în tehnica de planificare a viitoarelor maşini. În 1945, acelaşi V. Bush propune un dispozitiv de tip “memex”, care reuşea să stabilească anumite conexiuni între volume de informaţii disparate. Apoi, în 1947, trei cercetători de la compania telefonică AT&T aduc îmbunătăţiri esenţiale tranzistorului (semiconductorului). W. Brattain, J. Bardeen şi W. Shockley, care, de altfel, vor fi recompensaţi cu premiul Nobel în 1956, au găsit un mod de a determina granulele de nisip să răspundă la stimuli electrici, pozitivi sau negativi. Aceste unităţi infime, numite la început tranzistori şi, mai târziu, semiconductoare sau chip-uri, acţionau foarte rapid ca întrerupătoare. Noua tehnologie dezvoltată va primi numele de digitizare, datele fiind reduse la serii de cifre de 0 pentru închis şi 1 pentru deschis şi va fi aproape imediat tradusă în practică, în ciuda reticenţei cvasi-generale. Menţinându-ne în cadrul dihotomiei iniţiale, rezultatele experimentelor celor trei fac trecerea la paradigma electronică. Calculatoarele realizate la Universitatea Harvard de către H. Aiken, apelând la tehnica pusă la punct în laboratoarele Bell, vor fi superioare din punct de vedere tehnic: pentru prima dată există un program care să le controleze. Noţiunea de program desemnează “un algoritm scris într-un limbaj recunoscut”[1] de către maşină, adică un ansamblu de operaţii repetitive inserate anterior în memoria maşinii care determină răspunsurile solicitate de către utilizator prin efectuarea anumitor comenzi.

Perioada precedentă, aşadar, utiliza ca tehnică de bază electricitatea, la care se adăugau mecanica fină şi chimia suprafeţelor sensibile. Din 1945 însă, coexitenţa celor două paradigme, cu o arhitectură destul de asemănătoare, trasează graniţele unui sistem axat din ce în ce mai mult pe performanţă tehnică: superioritatea formatului electronic se va afirma doar în momentul în care avantajele sale vor fi clar conturate.

“Dezvoltarea comutaţiei electronice a fost mereu o cursă în care când ideile, când componentele erau în frunte”, spune P. Lucas. Dar, în final, ceea ce a condus la impunerea sa a fost viteza mare de calcul.

Trecerea de la electromecanică la electronică s-a făcut şi printr-o colaborare între telecomunicaţii şi informatică. C. Shannon, de pildă, susţine o teză care leagă electromecanica de calculul binar, demonstrând că operaţii matematice complexe pot fi automatizate, folosind circuitele cu relee din telefonie. Este suficient să se ţină cont de anumite principii algebrice şi să se lucreze cu numere binare. Apoi, cerecetătorii de la laboratoarele Bell vor încerca să transfere digitizarea în comunicaţiile telefonice. Vor găsi rapid modalitatea de a transforma vocea umană, transmisă prin liniile telefonice, în serii de pulsiuni codificate, care vor fi preschimbate, la polul receptor, din nou în sunete, re-creând vocea. Vibraţiile erau, de fapt, semnale digitale de tip închis-deschis, înregistrate atât de repede la un capăt al liniei şi reconstruite la fel de repede la celălalt capăt al ei încât reproduceau perfect realitatea. Aceste semnale închis-deschis funcţionează după acelaşi principiu cu persistenţa imaginii, fenomen ce creează iluzia mişcării în cinematograf.

Un eveniment deosebit l-a reprezentat transmiterea, în 1962, a unui mesaj de la AT&T către Chicago, prin intermediul unui tranzistor, echivalentul, de fapt, al primului apel telefonic digital. Până în acel moment, comunicaţiile telefonice erau bazate pe unde sonore transformate în curenţi electrici. Odată cu transmisiunile digitale, vocile vor fi transformate, la viteze incredibile, în alternanţele digitale închis-deschis despre care am vorbit. Tot laboratoarele Bell vor realiza şi dispozitive care să permită transmiterea mai multor apeluri telefonice pe aceeaşi linie simultan, tehnică ce va cunoaşte o aplicare deosebită în informatică. De la inventare telefonului, în 1876, de către Al. Graham Bell, pe o linie nu putea fi tansmis decât un singur mesaj odată. Începând cu digitizarea, se naşte un nou proces, denumit multiplexing (particule infime ale unui mesaj puteau interfera, în timpul transmisiei, cu particule ale unui alt mesaj, separarea operându-se doar în momentul sosirii la destinatar, la receptor). AT&T va introduce serviciul telefonic multiplex în 1965. Faptul că 51 de mesaje puteau fi trimise în acelaşi timp, pe un fir atât de subţire, părea ceva incredibil. Capacitatea sistemului naţional de telefonie va creşte fantastic, fără să fi fost nevoie să se întindă nici un metru de sârmă în plus.

Puţini au fost cei care au prevăzut revoluţia pe care o vor produce digitizarea şi compresiunea şi chiar mai puţini cei care să creadă că ea se va produce atât de rapid. Web-ul nu era nici măcar imaginat; cu toate acestea, i se creau condiţiile necesare dezvoltării ulterioare. Până la ordinator şi la web, însă, mai era de depăşit problema prelucrării informaţiilor, operaţie efectuată în epocă de un aparat numit mecanograf. La începutul deceniului al cincilea, matematicienii Mauchly şi Eckert, aplicând principiile cercetării matematice şi logice a lui Neumann, vor determina naşterea primului ordinator, deosebit de celelalte calculatoare tocmai prin faptul că era capabil nu numai să efectueze calcule, dar şi să trateze informaţia, datorită inserării prealabile a unui program. Mai mult, raportat la maşinile cu programare externă, ordinatorul era prevăzut cu o unitate de comandă internă.

2. Internetul

Cu o reţea de calculatoare suficient de puternice încât să joace rolul unei infrastructuri, calea spre găsirea unor noi forme de exprimare informatică a fost constrânsă din ce în ce mai puţin de factori tehnici, şi tot mai mult de cei de ordin temporal şi creativ.

Originile Internetului se găsesc în 1969 la Ministerul de Apărare din SUA, în reţeaua ARPAnet. Pentagonul construise reţeaua pentru contracte militare şi pentru schimb de informaţii cu universităţile care se ocupau de cercetări militare. În 1983, National Science Foundation, societate ce promova ştiinţa, preia o parte a acestei reţele în cadrul unui proiect a cărui finalitate viza asigurarea accesului cercetătorilor la patru supercomputere din Cornell, Illinois, Pittsburg şi San Diego[2]. Crearea reţelei civile, activitate costisitoare şi riscantă, va atrage curând tot mai multe instituţii şi tot mai mulţi utilizatori, mare parte dintre ei având deja reţele interne proprii. Astfel, NSF devine un conector pentru mii de alte reţele, numele de Internet apărând ca perfect justificat, în contextul următoarei definiţii:

Internet = colecţie întinsă de reţele de calculatoare care cuprinde întregul glob, conectând la un larg sistem electronic de servicii, resurse şi informaţii atât instituţii guvernamentale, militare, educaţionale şi comerciale, cât şi persoane fizice; se utilizează o serie de convenţii şi instrumente pentru a crea imaginea unei singure reţele, deşi calculatoarele din reţea se bazează pe platforme hard şi soft foarte diferite.

Dar, pentru ca Internetul să existe, este nevoie de mai mult decât de un simplu ordinator, care, în definitiv, are drept funcţii imediate efectuarea calculelor. Dominique Wolton consideră că au trebuit îndeplinite două condiţii pentru apariţia Internetului: mai întâi, codificarea numerică, adică transformarea oricărui tip de semn în unitate informaţională şi posibilitatea transmiterii lor pe acelaşi fir, apoi compresiunea numerică şi dezvoltarea telecomunicaţiilor, concomitent cu rentabilizarea întregului segment: informaţie mai multă, timp mai puţin, costuri mai mici. “Internetul asigură circulaţia între audiovizual, care trimite imagini, între telefon, care transmite semnalul şi calculator, care calculează rapid orice informaţie”[3].

Internetul a apărut aproape simultan în Europa şi pe alte continente. Astăzi, este constituit din “4 000 de reţele interconectate, 3,2 miloane de maşini, 30 milioane de utilizatori şi 154 de ţări interconectate. Intenetul, care cunoaşte o creştere între 10% şi 15% pe lună, 12% în SUA şi 17% în Europa), a devenit unealta de comunicaţie fundamentală a întregii comunităţi de învăţământ superior, cercetare şi dezvoltare tehnologică, publică sau privată, precum şi în industrie”[4].

La originea Internetului au stat două procedee fundamentale, care, după acelaşi sociolog francez D. Wolton, trimit la mize diferite: protocolul american IP, concentrat pe transport, şi Web-ul şi protocolul HTTP, modele europene, concepute iniţial pentu navigare documentară, utilă în hipertext. Nu era vorba, prin urmare, de sisteme de comunicare de masă, ci doar de sub-sisteme realizate pentru a servi unor comunităţi militare sau ştiinţifice restrânse, perspectivă ce oferă o explicaţie a faptului că atunci părea mai important conţinutul decât canalele care-l vehiculau. Treptat însă, între cele două segmente s-a stabilit un raport de semi-egalitate, mediul devenind la fel de important ca şi conţinutul. Volumul de date şi informaţii disponibil pe Internt poate fi astfel structurat (după D. Wolton):

- informaţii-ştire (informations-news), tot ce se referă la politică, istorie, economie, divizate pe sectoare: informaţii generale, respectiv specializate;

- informaţii-servicii (informations-services), în plină expansiune în ultimii o sută de ani: informaţii utile, de interes practic, cum ar fi orarele trenurilor, şi care se situează la intersecţia dintre informaţia-valoare (information-valeur) şi informaţia-marfă (information-marchandise);

- informaţiile-divertisment (informations-loisirs), în creştere, industria de divertisment fiind prima industrie ca importanţă a lumii;

- informaţia-cunoaştere (information-connaissance), care trece prin anumite bănci de date, mai mult sau mai puţin profesionale.

Pentru exploatarea la maximum a capacităţilor Internetului, a fost emis, în 1992, The High-Performance Computing Act, care aloca o sumă de 3 miliarde dolari pentru dezvoltarea şi instalarea de computere la cele mai mari centre de cercetare. Programul, numit National Research and Education Network, permite schimbul unui volum superior de materiale, de lungimi mai mari (filme întregi chiar). Datele vor fi accesate şi procesate de 100 de ori mai rapid. Cu acestă nouă super-putere instalată, volumul de date va creşte exponenţial.

Toate progresele ce se întrevăd dovedesc faptul că Internetul nu mai e doar o autostradă informaţională, ci o super-autostradă informaţională, care “se referă la deplasarea globală a unor biţi aponderali cu viteza luminii”, prin bit înţelegându-se “cel mai mic element atomic în lanţul ADN al informaţiei”[5]. Astfel, sunt posibile activităţi precum:

- schimbul de raze X şi scanări CAT;

- accesarea de către studenţi a întregului index al Bibliotecii Congresului şi obţinerea în timp real a lucrării dorite;

- previziuni meteo oferite fermierilor, prin utilizarea sateliţilor, pentru a decide perioadele propice cultivării şi culesului.

3. Modelul web

Opiniile care consideră tehnologia ca principalul factor generator de efecte asupra societăţii dau dovadă de vedere unidirecţională. Mai importante decât noile invenţii sunt, adeseori, modalităţile în care acestea sunt utilizate, modificările pe care le determină la nivel de mentalitate şi pragmatică. La fel de importante ca efectele noilor tehnologii asupra societăţii sunt influenţele societăţii asupra acestor evoluţii tehnice.

La începutul deceniului al nouălea, lumea modernă a fost implicată într-o adevărată revoluţie a comunicaţiilor, generatoare de noi forme de manifestare a sistemului mediatic. Specialiştii au prezis atunci apariţia unei noi pieţe – globale – de desfacere a tuturor tipurilor de produse şi servicii. Mai mult, vor fi posibile o serie de activităţi precum: cumpărături de la domiciliu, operaţiuni bancare de la domiciliu, transmisiuni în direct prin satelit (DBS), care presupun echiparea cu discuri mici capabile să transmită semnalele de la sateliţi foarte puternici orbitând deasupra planetei, înlocuirea ziarelor tradiţionale cu ziare electronice (eliminându-se astfel cerneala), realizare de staţii de televiziune, de putere redusă, în fiecare comunitate, indiferent de dimensiune, difuzarea prin reţelele de cablu a unui număr de 108 canale specializate, axarea industriei cinematografice pe videocasetofoane, impunerea formatului FM şi a înregistrărilor digitele în faţa vechilor tehnici.

Dintre toate noile tehnologii însă, Web-ul e cel care, din anii ‘90,
şi-a conturat bine statutul, fiind privit astăzi ca un sistem media deosebit de puternic.

Ce înseamnă însă Web?

“Subansamblu al reţelei Internet care foloseşte tehnici hipermedia şi care uneşte majoritatea serviciilor multimedia, fiecare dintre aceştia având o adresă Internet specifică”[6].

Termenul desemnează aşadar locul unde, prin apăsarea de câteva ori a mouse-ului (click), se pot afla mii de informaţii din toate colţurile lumii. Dar, Web-ul nu numai cât afişează pagini ce conţin aceste informaţii, ci, ceea ce e cu adevărat revoluţionar, oferă posibilitatea de a stabili conexiuni, link-uri cu alte pagini, fără a supune traseul vreunui program pre-stabilit. Utilizatorul are adică libertatea să nu urmeze un traseu liniar, trecând de la secvenţa 1 la secvenţa 2, ci poate sări peste ceea ce decide că nu îl interesează. Altfel spus, “Web-ul este o interfaţă pentru computere, care permite oricui, de oriunde să se conecteze la orice informaţie din oricare alt sistem”[7].

“WWW îşi are originea la CERN (European Center of Nuclear Research), Geneva. Tim Berners-Lee şi Robert Cailliau au propus în 1989 un sistem informaţional bazat pe hipertext. În 1990 s-a realizat primul browser. Browserul este un program software care asigură legatura dintre un PC local şi Web. Legatura cu PC-ul local este întreţinută pe Web de către perechea browserului, serverul. Noţiunea de server denumeşte un calculator şi un program software din reţea. Serverul răspunde la cererea browserului şi furnizează calculatorului utilizatorului care utilizează browserul un document Web…Legatura de comunicaţie dintre browser şi server este reglementată de către protocolul HTTP (Hyper-Text Transfer Protocol)”[8]. Ulterior, browserul de la CERN a fost extins, în 1993 existând 50 de servere, pentru ca, numai un an mai târziu, să depăşească 10 000.

Informaţiile de mai sus explică în termeni ştiinţifici, dar uşor de înţeles şi de către nespecialişti, noţiuni asupra cărora vom mai avea prilejul să revenim în cursul altor capitole.

Importanţa Web-ului ca sistem mass-media o relevă, satistic vorbind, acelaşi J. Vivian: un studiu din 1995 arată că 17,6 milioane de adulţi din America de Nord au utilizat Web-ul, adică 1 din 20, procentajul crescând în mod continuu pe măsură ce calculatoarele tind tot mai mult să devină un obiect standard de uz casnic. Astăzi, unele studii estimează că cifrele s-au triplat. Naisbitt considera că, în anul 2000, numărul celor care vor utiliza Internetul şi serviciile aferente acestuia, va depăşi un miliard.

Modelul Web poate fi vizualizat din trei perspective, fiecare desemnând modul şi mediul în care se produce interacţiunea: al utilizatorilor, al furnizorilor de acces, al realizatorilor programului site-ului. Să lămurim mai întâi distincţia dintre site şi pagină Web. Primul notifică prezenţa unei instituţii sau a unei persoane pe Web, în timp ce pagina e o subdiviziune a acestuia.

UTILIZATORII sunt cei care folosesc Web-ul. Poate fi considerat utilizator oricine deţine un calculator, un modem care-l conectază la reţeaua telefonică şi un software (cum sunt Netscape sau Internet Explorer). Numărul utilizatorilor este imposibil de cunoscut cu
exactitate, dar se apreciază că la nivelul anilor 1996-1997 cifra depăşea 40 de milioane. Totuşi, în ciuda estimărilor încurajatoare, nimeni nu şi-a asumat la început riscul de a utiliza Web-ul ca promotor comercial, în primul rând pentru că nu existau date despre cotele de audienţă ale noului media. Singurele măsurători posibile sunt desemnate prin termenii hit şi număr de vizitatori. În primul caz, ori de câte ori cineva navighează pe Web, clichează un anumit semn, pe care serverul îl înregistrează. Cumpărătorii de spaţiu publicitar ştiu însă că indicatorul nu e relevant: cel mai adesea, un utilizator realizează mai multe operaţiuni, şi, deci, e înregistrat de mai multe ori de server: 100 000 de hit-uri pot însemna, în realitate, doar 1 000 de utilizatori. Nici numărul de vizitatori nu dă măsura exactă a audienţei, datorită faptului că unii dintre utilizatori navighează de mai multe ori pe acelaşi site.

FURNIZORII DE ACCES ONLNE. Utilizatorii se conectează la Web prin anumite computere cu funcţii bine stabilite, numite servere. Companiile care deţin aceste servere – furnizorii de acces – le pun la dipoziţia celor interesaţi, solicitând în schimb, pentru serviciile lor, o taxă, în medie de 20 dolari pe lună. Există şi posibilitatea de a utiliza în mod gratuit anumite servere, cu condiţia însă ca cel ce apelează la aceste servicii să accepte să primească, periodic şi neanunţat, reclame şi alte anunţuri promoţionale ale celor ce subvenţionează serverul.

REALIZATORII DE PROGRAME sunt cei care crează un site Web. Cele mai vizitate site-uri sunt cele care asigură servicii comerciale online, cum e America Online, şi care furnizează cantităţi impresionante de informaţii şi divertisment. Pe lângă acestea, există şi site-uri comerciale înfiinţate de anumite companii pentru expunerea produselor şi promovarea imaginii. Site-uri pe Web mai pot deţine: asociaţiile profesionale, instituţiile, grupurile media, organizaţiile non-guvernamentale.

Site-uri comerciale. Orice companie importantă deţine un site pe Web, uneori numai din dorinţa, dublată de necesitate, de a arăta că există. Cel mai adesea, aceste companii folosesc Web-ul pentru a-şi vinde produsele. În acest caz, a fi “online” garantează o piaţă de desfacere mondială şi un număr potenţial uriaş de clienţi. Un exemplu este www.amazon.com, care a revoluţionat industria cărţii. La această adresă se pot comanda volume dintr-un index ce cuprinde toate cărţile publicate. Deşi nu a realizat profitul scontat, www.amazon.com i-a forţat practic pe vânzătorii tradiţionali să îşi înfiinţeze propriile site-uri, veritabile librării online. În mod similar, galeriile de artă îşi expun colecţiile sau organizează licitaţii. Plata se face numai prin carduri. Companiile aeriene vând şi ele bilete prin Internet. Gama de servicii oferită pe Web acoperă, în definitiv, toate cererile.

Site-uri instituţionale. Asociaţiile profesionale menţin site-urile pentru comunicarea cu membrii lor, cu atât mai mult cu cât un site se poate realiza şi permanentiza cu costuri relativ mici. Cheltuielile se pot reduce la a cumpăra timp de la un server şi a produce mesaje, adică în jur de câteva sute de dolari pe lună. Există însă şi site-uri pentru a căror întreţinere anuală se cheltuiesc sute de mii de dolari.

Site-uri media. Printre cele mai importante instituţii care furnizează programe online se numără companiile mediatice, care îşi contruiesc site-urile în special prin reciclare unor materiale din produsele existente deja într-o formă fizică sau în alta pe piaţă, dar, mai nou, şi prin materiale originale, distincte şi de actualitate. Primul ziar care a apărut pe Internet cu o pagină proprie cu hipertext a fost USA Today. Tabla de materii cuprinde titluri, fotografii şi secţiuni precum: Viaţa, Bani, Sport şi Meteo. Fiecare dintre acestea conduc la noi şi noi opţiuni, adică alte sute de pagini, care prezintă primele ediţii USA Today sau zecile de reviste colaterale pe care le-a editat ziarul în ultima perioadă, din considerente preponderent financiare. Time Warner are unul dintre site-urile cele mai complexe şi complete – Pathfinder – care cuprinde materiale extrase din numeroasele sale reviste: Time, Fortune, Life, Sports Illustrated, People sau de pe CNN. Site-uri pot deţine şi reţelele de televiziune, staţiile locale. În România, de exemplu, mare parte dintre ziarele şi posturile de televiziune por fi accesate şi chiar vizionate, în direct, ne referim aici la posturile de televiziune, pe Internet. Iată doar câteva adrese: www.ziua.ro, www.monitorul.ro, www.tvr.ro, www.protv.ro. Cele mai multe asemenea site-uri sunt gratuite (inclusiv cel al USA Today). Altele, ca Wall Street Journal percep anumite taxe pentru a putea fi accesate.

Web-ul a devenit operaţional din 1990, dar serviciile comerciale au apărut cu aproape douăzeci de ani înainte. O companie din Ohio, Mead Data Center, oferea, încă din 1973, prima bază de date online, Lexis, date referitoare la legislaţie, decizii judecătoreşti şi alte documente legale. Cinci ani mai târziu, ca urmare a succesului cunoscut de Lexis, aceeaşi companie lansează Nexis, prima bază de date despre organizaţiile naţionale de ştiri (New York Times, Washington Post, AP), conceput, de asemenea, ca un serviciu exclusiv textual, lipsit deci de grafisme.

Serviciile online oferite atăzi de către diferitele tipuri de site-uri diferă, evident, în conţinut, de la caz la caz. Există cu toate acestea o serie de servicii standard:

- adrese de e-mail: acestea sunt căsuţe poştale electronice, ce pot fi deschise în permanenţă, cu condiţia să se fi stabilit în prealabil orice tip de acces online; cele mai multe asemenea căsuţe poştale sunt găzduite de www.yahoo.com, www.k.ro, www.hotmail.com, www.opsymail.com etc;

- motoare de căutare: funcţionează după un mecanism de filtrare, adică anumite programe autonome navighează continuu pe Internet şi inventariază fiecare site sau pagină întâlnită (conţinutul şi adresa lor), pe care le depozitează apoi într-o bancă de date, disponibilă la cerere;

- SMS: oferă utilizatorilor posibilitatea de a trimite mesaje, prin intermediul Internetului, unor abonaţi la reţelele de telefonie mobilă;

- fax;

- block-notes;

- agendă digitală de adrese.

Ceea ce este cu adevărat important e faptul că aceste servicii online oferă, pe lângă o grilă proprie de date şi una standard, şi legături cu restul Web-ului. Astfel, ele joacă un dublu rol: sunt, în acelaşi timp, realizatori de programe, dar şi furnizori de acces online.

World Wide Web este privit, din ce în ce mai des, astăzi, cu un interes care trece dincolo de funcţionarea sa, ca un sistem de coduri şi protocoale. Tendinţa generală pare să fie reprezentată de ralierea tot mai frecventă la domeniul industriei publicitare, pentru care are, spun specialiştii, valenţe nebănuite. De altfel, ei prevăd că veniturile încasate din această activitate vor asigura viitoarea dezvoltare a tehnologiei al cărei nume oscilează încă între Net şi Web.

Concomitent cu extinderea infrastructurii Internetului – consecinţă a recunoaşterii puterii sale mediatice – doar sistemele de televiziune prin cablu şi companiile telefonice reuşesc să-i mai facă, deocamdată, concurenţă, loială şi profitabilă, ceea ce a condus la realizare unei a doua infrastructuri, separată de cea a Internetului, ale cărei capacităţi de transmitere a semnalelor audio şi video le depăşesc pe cele ale Internetului.

Acest lucru nu poate fi, în mare, decât în folosul consumatorului, care are posibilitatea să primească informaţii prin intermediul a două medii (canale) diferite, ceea ce reduce, cel puţin teoretic, puterea de manipulare a mijloacelor de comunicare.

Persoane entuziaste consideră că, în viitorul nu foarte îndepărtat, Web-ul va subsuma toate cele şapte media tradiţionale: cărţi, reviste, ziare, înregistrări, filme, radio şi televiziune. Procesul este, fără îndoială, întârziat de înseşi limitele Web-ului: calitatea nu tocmai foarte ridicată a semnalelor audiovizuale, lipsa unei infrastructuri bine reprezentate la nivel mondial, preferinţa chiar a unora pentru media tradiţionale, datorată rutinei sau nostalgiei etc.

Dar Internetul ridică acum, după ce entuziasmul cu care este primită orice inovaţie a trecut, o serie întreagă de probleme, plecând de la protecţia drepturilor de autor, aproape imposibil de realizat în momentul de faţă, şi până la responsabilitatea pentru veridicitatea informaţiilor difuzate, care, la rândul ei, determină un alt lanţ de preocupări relative la meseria de jurnalist şi la deontologia acesteia. Mai mult, apar acum şi reacţii de precauţie: D. Wolton, deşi recunoaşte rolul deosebit al Internetului în augmentarea sistemului comunicaţional individual, nu se poate abţine să nu constate, în aceeaşi lucrare menţionată deja, că Internetul nu e capabil să ofere, totuşi, acelaşi suport sistemelor de comunicare de masă: “Dacă Internetul completează radioul şi televiziunea în dimensiunea lor individuală, el nu le poate înlocui în dimensiunea colectivă”.



[1] *** –– Dicţionar de informatică, Buc., Ed. Niculescu, 1999, p.274

[2] J o h n V i v i a n — The Media of Mass Communication, New York, Ed. Allyn & Bacon, 1987, p. 231

[3] D o m i n i q u e W o l t o n –– Internet. Petit manuel de survie, Paris, Ed.Flammarion, 2000, p. 70

[4] *** — Dicţionar de informatică Larousse, Buc., Ed. Niculescu, 1999, p.174

[5] N i c h o l a s N e g r o p o n t e — Era digitală, Buc., Ed. All, 1999, pp. 14-15

[6] *** –– Dicţionar de informatică Larousse, Buc., Ed. Niculescu, 1999, p. 374

[7] J o h n V i v i a n – The media of mass communication, NY, Ed. Allyn and Bacon, fifth edition, 1999, p. 229

[8] K u r t R o h n e r –– Ciber-marketing, Buc., Ed. All, 1999, pp. 29-30

77 de comentarii:

utilizator spunea...

http://balantacuopinii.blogspot.com/2008/03/accident-mortal-cu-43-de-kmh.html

Anonim spunea...

Wanna Get HIGH? Running out of Supply? Then Check Out My Shit!
>>>>> http://bestlegalhighsdrugs.info <<<<
If you have questions, you can email my boy at online.mentor [at] gmail.com


[size=1] IGNORE THIS----------------------------
ecstssy pilla amanuta myscaria [url=http://bestlegalhighsdrugs.info] legal herbal highs [/url] herbal kratom kratom extract dosage [url=http://buybudshoplegalherbs.info] smoking legal herbs[/url] amanits nuscaria Ecstasy Addiction [url=HTTP://BUYINGMARIJUANASALE.INFO] Order Marijuana [/url] Hashishin Blue Ecstasy [url=HTTP://BUYLEGALBUDSCOMREVIEWS.INFO] buy legalbud [/url] kratom combinations amanitta muscarria [url=HTTP://CANNABISHIGH-PILLSHIGH.INFO] High Quality Marihuana[/url] how to pass a drug test saalvia divinirum [url=HTTP://HOWTOBUYWEED-BUYINGWEED.INFO] how to purchase weed online[/url] meth capitol Legal Herbal Smokes [url=http://legalbud.drugreviews.info] legal buds [/url]

black hashish salvis divimorum [url=http://legalweed.lamodalatina.com] legal weeds [/url] Legal Hallucinogens fly aminita [url=http://buysalvia.lamodalatina.com] get salvia powder[/url] slavia sivinorum ayahhuasca

akanita miscaria ecstasyy piills [url=http://legalweed.lamodalatina.com] legalweeds [/url] amanits musxaria Meth Busts [url=http://buysalviacheap.com] order salvia divinorum[/url] elgal buds bufk akvarius
[url=http://guaranteedheightincrease.info/]height increase[/url] - http://guaranteedheightincrease.info/
height enhancement - http://guaranteedheightincrease.info
[url=http://provenpenisenlargement.info/]proven penis enlargement[/url] - http://provenpenisenlargement.info/
proven penis enhancement - http://provenpenisenlargement.info/
[url=http://provenskincareadvice.info/]skin care techniques[/url] - http://provenskincareadvice.info/
skin care techniques - http://provenskincareadvice.info/
[url=http://getrichgambling.info/]get money gambling[/url] - http://getrichgambling.info/
get riches gambling - http://getrichgambling.info/
[url=http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/]herpes outbreak[/url] - http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/
herpes outbreak - http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/
[url=http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO]stop premature ejaculation[/url] - http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO
stop premature ejaculation - http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO
[url=http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO]mobile phones for sale[/url] - http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO
mobile phones on sale - http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO
[url=http://internationaloddities.reviewsdiscountsonline.com] international oddities[/url]
international oddities
[url=http://drobuds.reviewsdiscountsonline.com]buy dro buds [/url]
reviews of dro bud
[url=http://bestacnetreatmentreviews.info] best acne treatment review[/url] http://bestacnetreatmentreviews.info
best acne treatment reviews http://bestacnetreatmentreviews.info
[url=HTTP://LEARN-HYPNOSIS-ONLINE.INFO]learn hypnotism online[/url]
learn hypnotism online

Anonim spunea...

I am able to make link exchange with HIGH pr pages on related keywords like [url=http://www.usainstantpayday.com]bad credit loans[/url] and other financial keywords.
My web page is www.usainstantpayday.com

If your page is important contact me.
please only good pages, wih PR>2 and related to financial keywords
Thanks
coejoisse

Anonim spunea...

megan fox photo shoot, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187756]emporio armani megan fox[/url] megan fox skinny dip
kim kardashian full video online, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187768]kim kardashian slip[/url] full kim kardashian tape
taylor lautner and taylor swift, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187772]taylor swift legs[/url] taylor swift information
dress up hannah montana games, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187786]every part of me - hannah montana[/url] hannah montana he could be the one lyrics
erotic harry potter stories, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187792]harry potter 2[/url] harry potter movie posters
cruises to bermuda and caribean in oct-nov, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187798]all the right moves tom cruise[/url] cheapest cruise to alaska from san francisco
justin bieber one less lonely girl song, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187812]justin bieber world cd came out[/url] justin beiber cd
brtiney spears naked, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187814]youtube britney spears[/url] britney spears dress
megan fox transformers 2 photos, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/175542]megan fox in confessions of a teenage drama queen[/url] megan fox kat von d sex

Anonim spunea...

if you guys requisite to rely upon [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra drugstore repayment in search generic drugs.
you can invoke up drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the foremost [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] originator on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Anonim spunea...

Hello folks,

What online fanzines do you read and would recommend?

For all you ska folks out there I recommend The Enough Fanzine. It is one of the first ska zines on the web.

They have throusands of interviews from the most popular bands all over the world. Check them out online: [url=http://www.enoughfanzine.com]Enough Fanzine[/url]. Best of it all, they are 100% non-profit and just helping the scene!

Looking forward to your recommendations.

Cheers!

Anonim spunea...

I made a Starcraft 2 site found here:

[url=http://www.thedarkshrine.com]Starcraft 2[/url]
http://www.thedarkshrine.com

I am going to be adding many things to the site, such as replays, vods, maps, fpvods, live streams, tools, esports info and a lot more. There's a wiki there and really could use helpers to assist. I hope you guys can register as my goal is for this website to be one of the best SC2 sites on the Internet. Please register asap as there will be a tourney. If you have any feedbacl please feel free to let me know!

Thank you. Great forum btw!

Anonim spunea...

Hahah, just noticed this in the news... [url=http://emanuel7powell.xanga.com/729910381/hvordan-tjene-penger-online]hvordan tjene penger på nettet[/url]

Anonim spunea...

Hello Brothers

Seems like www.blogger.com really could be a considerable forum for me
I am content to have found it.


I thought you might like this : Pretend to spank me – I’m a pseudo-masochist! :


Lol!

Anybody do Rocking AIDS Babies


Looking forward to a good long sojourn here!

Kansas,Burlingame

Anonim spunea...

I've been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.
Feel free to surf my weblog ; red bottom shoes

Anonim spunea...

I've been surfing on-line more than three hours today, but I never discovered any interesting article like yours. It is beautiful price sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the web will probably be much more useful than ever before.
Also visit my web site ... 2012 nike nfl jerseys

Anonim spunea...

I constantly spent my half an hour to read
this web site's articles everyday along with a cup of coffee.
Here is my website :: Canada Goose Online

Anonim spunea...

Hi, i think that i saw you visited my site thus i came
to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my site!
I suppose its ok to use a few of your ideas!!
My site :: Canada Goose

Anonim spunea...

Hi, Neat post. There is an issue along with your site in
internet explorer, may check this? IE still is
the market leader and a huge component of folks
will leave out your excellent writing due to this problem.
Also visit my web site : canada goose online

Anonim spunea...

I'm very happy to find this page. I need to to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and I have you book marked to look at new information on your web site.
my webpage - canada goose jakke

Anonim spunea...

Wow! This blog looks just like my old one! It's on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!
My web blog :: http://www.canadagooseoutletmart.info

Anonim spunea...

Since much global trade is in dollars, this has been a plus-positive venture for both nations. [url=http://www.christianlouboutinofficial.co.uk]christian louboutin outlet uk[/url] qdavlss http://www.louboutinoutletstore.co.uk 78846385
[url=http://www.crystalsaleuk.co.uk]Swarovski [/url] czdocgt [url=http://www.jewelrytiffanyuk.co.uk]tiffany necklace[/url] [url=http://www.mulberryshopping.co.uk]mulberry bag sale uk[/url]

Anonim spunea...

Foreign food in a foreign country can do crazy things to your digestive tract, if you're not well prepared. [url=http://www.christianlouboutinofficial.co.uk]christian louboutin outlet online[/url] lgnqazu [url=http://www.louboutinoutletstore.co.uk]christian louboutin[/url] 83290097
[url=http://www.crystalsaleuk.co.uk]http://www.crystalsaleuk.co.uk[/url] yfplaiq [url=http://www.jewelrytiffanyuk.co.uk]tiffany and co[/url] [url=http://www.mulberryshopping.co.uk]mulberry bag sale uk[/url]

Anonim spunea...

The British arrived in the 1600s then the Spaniards had available in look of relatives, and your British know the American Revolution have richly, along with people during the American Civil War. [url=http://www.christianlouboutinofficial.co.uk]christian louboutin outlet online[/url] seymurq [url=http://www.louboutinoutletstore.co.uk]christian louboutin outlet[/url] 75416745
[url=http://www.crystalsaleuk.co.uk]Swarovski [/url] yqekecq [url=http://www.jewelrytiffanyuk.co.uk]tiffany charms[/url] [url=http://www.mulberryshopping.co.uk]mulberry satchel[/url]

Anonim spunea...

"Snake and Crane Arts struggle between" "Seven Star comic" flying spirit shine "fierce" Dragon Tiger on the fine autumn lingering . [url=http://www.christianlouboutinofficial.co.uk]christian louboutin outlet[/url] xujtpze [url=http://www.louboutinoutletstore.co.uk]christian louboutin[/url] 10488728
[url=http://www.crystalsaleuk.co.uk]Swarovski uk[/url] zvhtwhr [url=http://www.jewelrytiffanyuk.co.uk]tiffany uk sale[/url] [url=http://www.mulberryshopping.co.uk]mulberry totes[/url]

Anonim spunea...

You can see that I have no choice.. [url=http://www.christianlouboutinofficial.co.uk]christian louboutin outlet uk[/url] qrisryx [url=http://www.louboutinoutletstore.co.uk]christian louboutin uk[/url] 80635882
[url=http://www.crystalsaleuk.co.uk]swarovski crystal[/url] nmujouy [url=http://www.jewelrytiffanyuk.co.uk]tiffany uk sale[/url] [url=http://www.mulberryshopping.co.uk]mulberry handbags[/url]

Anonim spunea...

And a lot of the time in our everyday life, we don't. [url=http://www.christianlouboutinofficial.co.uk]christian louboutin outlet online[/url] fxyrjiq [url=http://www.louboutinoutletstore.co.uk]christian louboutin outlet[/url] 54746137
[url=http://www.crystalsaleuk.co.uk]http://www.crystalsaleuk.co.uk[/url] xpdatif [url=http://www.jewelrytiffanyuk.co.uk]http://www.jewelrytiffanyuk.co.uk[/url] [url=http://www.mulberryshopping.co.uk]mulberry bag sale uk[/url]

Anonim spunea...

Another nice option is to simply watch other players play and wait for your turn if you are only playing a two player game instead of a three player game.. [url=http://www.vanessabrunosacshop.com]vanessa bruno[/url] The prospect didn agree to a selling conversation in the first place. [url=http://www.wintercanadagoose.com]canada goose down coat[/url] Gsapzfcni
[url=http://www.mulberryinoutlet.co.uk]Mulberry Brirfcase[/url] Xdythsolp [url=http://www.canadagooseparkaca.ca]canada goose jacket sale[/url] fkqtdmjuv

Anonim spunea...

One hundred and eighty dollars to tell me they don't know what's wrong, just seems swollen, make sure to smear this ointment on his eye twice a day until the eyelid closes properly. [url=http://www.vanessabrunosacshop.com]vanessa bruno[/url] One picture can give the buyer an idea of what it looks like but perhaps may not be enough for someone to shell out a significant amount of money.. [url=http://www.wintercanadagoose.com]canada goose down coat[/url] Ytclscqth
[url=http://www.mulberryinoutlet.co.uk]Mulberry Messenger Bags[/url] Xcesjxgrq [url=http://www.canadagooseparkaca.ca]canada goose[/url] aqrmtrnqh

Anonim spunea...


[url=http://shenenmaoyis.ucoz.com/index/shenenmaoyis/0-4][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmao.bloghi.com/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://www.shenenmao.sitew.us/#Page_1.A][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shensacen.altervista.org/cadeaux-de-graduation-maison/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyi.publr.com/][b]sac longchamp[/b][/url]

Anonim spunea...

Ѕince the admin of this web site is woгking, no heѕitation very rаpіdly іt
ωіll be well-known, due tο its quality contents.


Feel free tο viѕit my wеb page - Payday loans
my site: Payday Loans

Anonim spunea...

Nice post. I used to be checking continuously this weblog and I am impressed!
Extremely helpful information particularly the
final phase :) I care for such info a lot.
I used to be seeking this certain information for a very long time.
Thank you and best of luck.
Feel free to visit my blog ; Christian Louboutin sale

Anonim spunea...

Perfect One-Day-Get-AωауThеrme Erding
iѕ a beginning-сlass Wellness Sensuаl Massage аnd a
ѕmorgasboгԁ of widths. lіkewise includes a
Bгisbane Hospital intoxiсаnt and Drug Serѵices,Queеnsland Uniνerѕity
of engineеring science school of pѕychology and guiԁanсe, and the Uniνersity of
Queenslanԁ, Аustralia. These kіts are compοsed οf phуsical structurе painful ѕеnsаtion, ѕenѕual massage mаssage stops it from fashiοnіng your dead bodу uncomfortable.
Follow the releasеs, tаrdily and mildly
іnto on the ԁeeрer lаyers of
musculus tissue quite than the suгface layers like Sωеdish masѕageѕ.


Also visit my site web page

Anonim spunea...

Hi there, I check your blogs regularly. Your writing style is witty, keep up the good work!



Feel free to surf to my blog post :: michael kors perfumes
my site - michael kors womens watches

Anonim spunea...

Süsse Teenies ab 18 live vor der eigenen webcam.
Willst du mit ihnen chatten? Melde dich jetzt kostenlos an und du bekommst sofort 50 Coins für die live cams kostenlos!
Erlebe tabulose [b][url=http://free-teen.org]Teen Sex Cams[/url][/b]. Gerade erst 18 und schon so pervers.

[url=http://rosyjackworld.info/mb/memberlist.php?mode=viewprofile&u=24366]Teens ab 18[/url]
[url=http://herbalaxation.com/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=97145]Teen Tube[/url]
[url=http://forum.eshop.bg/profile.php?mode=viewprofile&u=1303069]Free Teens[/url]

[url=http://www.frmturk.party.lc/Forum/index.php/topic,9482.new.html#new]Teen Dating[/url]
[url=http://ryama.fool.jp/cgi-bin/sebbs/sebbs.cgi]Amateur Teens[/url]
[url=http://creditcardgif.easygrotto.com/thread-259394.html]Free Teens[/url]

http://faeriejuice.com/faeriejuice/ptme/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=83048 http://fatesrequiem.com/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=56685 http://www.getvn.com/user/FreeTeeni/ teens[/url]

Anonim spunea...

Hello to all, as I am genuinely keen of reading this webpage's post to be updated on a regular basis. It contains good material.

Here is my blog 時計コピー

Anonim spunea...

I visit everyday some blogs and websites to read articles, however
this website offers quality based writing.

My web-site ... rolexコピー

Anonim spunea...

Hi, I do believe this is an excellent blog.
I stumbledupon it ;) I'm going to revisit yet again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

my web blog - rolexスーパーコピー

Anonim spunea...

Have you ever thought about including a little bit
more than just your articles? I mean, what you say is important and everything.
Nevertheless just imagine if you added some great images or video clips to give your
posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and
clips, this site could certainly be one of the most beneficial in its field.
Wonderful blog!

Feel free to visit my weblog プラダ バッグ

Anonim spunea...

I for all time emailed this web site post page to all
my contacts, because if like to read it after that my links will too.


my web-site シャネルトートバッグ

Anonim spunea...

It's going to be ending of mine day, but before finish I am reading this impressive article to increase my knowledge.

My web site :: christianlouboutinoutletshop2013.com

Anonim spunea...

I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web
will be a lot more useful than ever before.

my weblog - christianlouboutinoutletshopx.com

Anonim spunea...

This website really has all of the info I wanted concerning this
subject and didn't know who to ask.

Feel free to visit my webpage: Virtapay to paypal howto

Anonim spunea...

I really love your website.. Very nice colors & theme. Did you
make this website yourself? Please reply back as I’m wanting to create my
very own website and would like to learn where you got this from or exactly
what the theme is called. Appreciate it!

Also visit my webpage :: erotic games

Anonim spunea...

I don't even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!


My page: Minecraft hack

Anonim spunea...

For latest news you have to pay a quick visit world wide web and on the web
I found this website as a most excellent web site for most
up-to-date updates.

My page Russian Girls

Anonim spunea...

Hello there, I discovered your website via Google while searching
for a similar subject, your web site got here up, it appears great.
I have bookmarked it in my google bookmarks.
I am no longer certain where you're getting your information, but good topic. I needs to spend a while studying more or working out more. Thank you for fantastic info I used to be on the lookout for this info for my mission.

Also visit my site :: dragonvale Eggs

Anonim spunea...

Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis.
It will always be exciting to read content from other writers and use something from
other websites.

Also visit my weblog ... twitter hack

Anonim spunea...

Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this article i thought i could also create comment due to this sensible article.


Also visit my web page - Earn While Earn Unemployed

Anonim spunea...

Hello, just wanted to say, I loved this post. It was practical.
Keep on posting!

Stop by my site ... Get Paid To Complete Offers

Anonim spunea...

Thank you a lot for sharing this with all folks you actually realize what you are speaking
approximately! Bookmarked. Please also consult with my site =).
We could have a link exchange arrangement between us

Feel free to surf to my homepage - password cracker

Anonim spunea...

Hello my loved one! I want to say that this article is amazing, great written and
come with almost all vital infos. I would like
to look more posts like this .

Also visit my blog post :: pdf password remover

Anonim spunea...

Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to
be on the internet the easiest thing to be aware
of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just
do not know about. You managed to hit the nail upon the top
as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
Will probably be back to get more. Thanks

My blog - forgot my password

Anonim spunea...

A motivating discussion is worth comment. I think that you ought to write more about
this subject, it may not be a taboo subject but usually folks don't speak about these topics. To the next! Cheers!!

Also visit my website - facebook password cracker

Anonim spunea...

Howdy this is kind of of off topic but I was wanting to know
if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Stop by my blog post :: beaconrolexwatch.webs.com

Anonim spunea...

Very good post. I am facing a few of these issues as well.

.

Have a look at my weblog - トリーバーチ 長財布

Anonim spunea...

Hi friends, how is everything, and what you would like
to say concerning this piece of writing, in my view
its really remarkable designed for me.

My blog post ... ミュウミュウ 店舗

Anonim spunea...

I'm really impressed along with your writing abilities and also with the format for your weblog. Is this a paid subject matter or did you modify it your self? Anyway stay up the nice quality writing, it is rare to peer a nice weblog like this one these days..

Also visit my web page; クロエ アウトレット

Anonim spunea...

What's up everybody, here every one is sharing these experience, therefore it's
pleasant to read this website, and I used to go to see this weblog everyday.


Take a look at my web-site; クリスチャンルブタン 販売

Anonim spunea...

I am really delighted to read this webpage posts which carries
lots of useful information, thanks for providing such statistics.


Feel free to surf to my web page: クロエ

Anonim spunea...

My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post's to be just what I'm looking for.
Does one offer guest writers to write content in your
case? I wouldn't mind publishing a post or elaborating on a number of the subjects you write about here. Again, awesome web site!

Feel free to visit my web blog :: free psn code

Anonim spunea...

My brother suggested I might like this web site. He was once entirely right.
This submit actually made my day. You cann't imagine just how a lot time I had spent for this info! Thank you!

Also visit my blog post: miscrits volcano

Anonim spunea...

Please let me know if you're looking for a article author for your blog. You have some really good posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really like
to write some material for your blog in exchange for
a link back to mine. Please blast me an email if interested.
Thank you!

Look at my web blog buy virility ex

Anonim spunea...

Very descriptive blog, I liked that a lot. Will there be a part 2?


Feel free to visit my weblog :: miroverve

Anonim spunea...

Asking questions are truly nice thing if you are not understanding anything totally, except this post offers pleasant understanding even.



Check out my site :: venapro

Anonim spunea...

Detoxing -- it will be is definitely amazing . plant based acne treatments.
These days, joe is obvious were purchased to help dozens
and dozens even tens of thousands by the day back in tumblers which might be including beans at trust.

The program concerns of course at the ok famous match in
Rockstar Entertainment on the inclusion related with vizio blu-ray player
hosts porno info as part of the smash hit videogame Rare Break-ins Vehicles: San Andreas.
There's efforts plus dental implants, one should use vital to assist you to the actual directly to get rid of in the body system. Please remember each coffee brewer evaluation internet sites typically good quality, and that means you have to take the amount go through by means of notice. Do you need its extras in addition to other options?

Here is my webpage coffeemakersnow.com

Anonim spunea...

Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you
are just too great. I actually like what you have acquired here, certainly like what you're saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can't wait to read far more
from you. This is really a wonderful site.

Here is my web-site コーチバッグ コーチアウトレット コーチバッグ

Anonim spunea...

Hello! I'm at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!

my blog post: コーチバッグ

Anonim spunea...

I like the valuable information you provide in your articles.
I'll bookmark your blog and check again here regularly. I'm quite sure I will learn a lot of new stuff right here!
Best of luck for the next!

my web blog - http://www.vipcoachsale2013.com

Anonim spunea...

I don't know if it's just me or if everyone else experiencing issues with your site.
It appears as though some of the text on your posts are running off the
screen. Can someone else please provide feedback and let me know if
this is happening to them as well? This may
be a problem with my internet browser because I've had this happen previously. Thanks

Here is my page クリスチャンルブタン靴

Anonim spunea...

Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this
post plus the rest of the website is very good.

My web site cheating castleville

Anonim spunea...

This piece of writing is truly a good one it helps new net users, who are wishing
in favor of blogging.

Here is my web site; http://acaiberryselect.herbalcurenow.com

Anonim spunea...

Really fantastic info can be found on website .
"There used to be a real me, but I had it surgically removed." by Peter Sellers.


Here is my web page; wallhack

Anonim spunea...

Some might seem a little bit of money-sucking, but nonetheless , a good quality
masticating juice machine may cost a comparable getting a selecting a to produce great tasting hot beverage.
It really has the two aspects. Then finally prospects people
who experimented with spotlessly clean his or juicers
from the dishwashing machine discovered that basically 1 of all the Interface Lalanne Juice
Juice extractor would be steel, most of the
ie plating did start to be removed as well as thermoplastic did start burn when making use
of a very good heat rinsing or to blow drying program to wash his chrome steel juice
extractor. Enter filtered water copper tea pot around this type of water level point.


my web site: magic bullet food processor blender

Anonim spunea...

My best healthy smoothie recipes personal taste identical
to the fruit -vanilla therapy jumps you possessed currently being
a minor this included the miscroscopic modern table spoon.
What you must consider to decide on a completely new
food processor or blender? These kind models that are offered in wide variety so that you will
find the actions that is required for the exploit.
This course comes into play the type of loaded with a
horrible plastic material material bottle of wine which
often methods to a max of earlier mentioned 62 oz
. involving essentials as well as two liters related drinks all at once, your own vortex
best up to a powerful while you can also upgrade razor blade, designed to seperate may
tremendous also known as entirely offerings such as berry,
cocoa, ice cubes etcetera. Generally brown vinyl
essential components discoloration immediately including blueberries for celery additionally grapefruits.



Here is my homepage :: Fruit smoothies healthy

Anonim spunea...

Hurrah! After all I got a weblog from where
I can really obtain helpful facts regarding my study and knowledge.


Visit my page ... linkbucks bot

Anonim spunea...

Should you detest orthopedic and wish for much more milk, a good delight in this particular
Rr Machine. Not similar to any other machines, some
individuals these Cuisinart wear and tear food processor
or blender has a consider it is possible to hold quite
readily. This is the reason you think that actually should that
you had a lifestyle modificatikon. Because of this
, bear in mind a lead to your needs as you are attempting to get the
uppermost level of fertilizing removing.

Have a look at my webpage ... Professional blenders uk

Anonim spunea...

What can buyers carefully consider various types linked with juice machine
gadgets? Virtually any tamper emerges oftentimes,
by having which you could thrust whole fruits with regards to the cutting tool.
Our omega provides series of masticating juice extractors which happen to be
parts that are dissimilar to that relate to masticating juice machines
which has been whilst they may not new institution things.
This game had to do the positioning better than I made it worse
get necessary. Using a juice extractor is definitely seriously quick methods
for having the ability to get that healthy wineglass towards lime beverage or or use a massive amount tasty mix due to vegatables and fruits.



Visit my blog; cuisinart Mini chopper reviews

Anonim spunea...

Genuinely no matter if someone doesn't know then its up to other visitors that they will assist, so here it occurs.

Here is my web-site ... body detox diet

Anonim spunea...

So, keep this point in mind and then plan your tour to
toronto and make your tour flourishing! This could easily save you a
expenses, telephone companies and of money with minimal requirements.
It is the fastest and the simplest benefits of financial that borrowing
extra money is just silly. Www.Facebook.Com

Visit my weblog ... Payday Loans (Www.Facebook.Com)

Anonim spunea...

Let me introduce you all to this wonderful product named http://www.
sharecash-bypass.tk Ubers AIO Downloader. You guys might be thinking that what this tool is doing on a
Sharecash Downloader website and that this is all different, well, but no.

After successfully running Sharecash Downloader of mine for 2-3
months, I decided to make something more unique and useful to you guys,
so I came up with my AIO Downloader. The speciality of this downloader is that it downloads
almost from all file-hosters along with Sharecash, Fileace and Dengee.

Anonim spunea...

Howdy! I'm at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

My page :: virility ex